Μπομπονιέρες και Δώρα Βάπτισης

 Το έθιμο με τις μπομπονιέρες και της προσφοράς μπομπονιέρων στις βαπτίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές. 

Δίχως καμία αμφιβολία, η αγορά προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία τεράστια γκάμα μπομπονιέρων, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις αισθητικές επιθυμίες του καθενός. Αυτές οι επιλογές υπερβαίνουν το τετριμμένου στυλ μπομπονιέρες με τούλι, δίνοντας την ευκαιρία για όσο το δυνατόν περισσότερη προσωποποίηση με κορδέλες, γκοφρέ και άλλα υλικά. Στην ουσία, οτιδήποτε ο γαμπρός και η νύφη προσφέρουν ως δώρο στο γάμο τους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μία βάπτιση, ανάλογα με το στυλ και το χρώμα φυσικά. 

Πολλοί γονείς επιλέγουν ως χρώμα της μπομπονιέρας τους το μπλε, το ροζ και το λευκό. Αυτή συνήθως αποτελείται από επικαλυμμένα με ζάχαρη αμύγδαλα ή από σοκολατένια κουφέτα, σε μία συσκευασία από όμορφη κορδέλα. Αυτές οι συσκευασίες είναι οπτικά εντυπωσιακές και μπορούν να ενισχυθούν διακοσμητικά με οποιονδήποτε τρόπο, ανάλογα με την περίσταση και το γούστο των γονέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπομπονιέρα συνήθως παρουσιάζεται σε καλάθι μετά το πέρας της τελετής και προσφέρεται στους καλεσμένους. 

Τα κουτιά βάπτισης κερδίζουν όλο και περισσότερο απήχηση σε καθημερινή βάση και συνάδουν με όλα τα γούστα. Τα κουτιά αυτά δείχνουν υπέροχα όταν δένονται με προσωποποιημένες κορδέλες, φέροντας το όνομα του παιδιού και την ημερομηνία του ευτυχούς γεγονότος. Όλα αυτά αποτελούν μία ξεχωριστή ανάμνηση για τους καλεσμένους την οποία θα φυλάνε σαν θησαυρό.  Το έθιμο με τις μπομπονιέρες βάπτισης κρατά εδώ και πολλά χρόνια, συνιστώντας αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής μας παράδοσης.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μπομπονιέρες βάπτισης εναπόκειται στην κρίση και τη δημιουργική φαντασία των γονέων, οι οποίοι σίγουρα θα θέλουν να δημιουργήσουν κάτι που θα διατηρήσει για πάντα στη μνήμη των καλεσμένων την σπουδαία ημέρα της βάπτισης του παιδιού τους.

Δικαιολογητικα για την βάπτιση

  1.  Πιστοποιητικό γέννησης "Δια την βάπτιση"  

    Όταν γεννήθηκε το παιδί σας και το δηλώσατε στο ληξιαρχείο, σας έδωσαν ορισμένα πιστοποιητικά γέννησης, εκ των οποίων το ένα έγραφε "Δια την βάπτιση". Αυτό ακριβώς θα χρειαστείτε κατά την βάπτιση. Αφού αποφασίσετε σε ποια εκκλησία θα γίνει η βάπτιση, πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα της που επιθυμείτε και να τη σημειώσει ο ιερέας στο ημερολόγιο. Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση είναι η ενορία σας, τότε θα παραδώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού πριν από τη βάπτιση και μετά το μυστήριο θα συμπληρωθούν και τα υπόλοιπα χαρτιά που θα πούμε στη συνέχεια.

    Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση δεν είναι η ενορία σας, το Πιστοποιητικό Γέννησης θα το δώσετε και πάλι στην ενορία σας και από εκεί θα μεταβιβαστεί στην ενορία που θα γίνει η βάπτιση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο, καθώς κάποιοι ιερείς είναι πιο επιεικείς με τις διαδικασίες, οπότε μπορείτε να δώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης κατευθείαν στην εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση. Πριν την βάπτιση ο νονός και οι γονείς (ή τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο) μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο παιδί, το θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων.

  2. Χρειάζονται οι αστυνομικές ταυτότητες. Γίνεται η βάπτιση και ο ιερέας εκδίδει

  3. Δήλωση Βάπτισης, την οποία θα καταθέσετε στο Δήμο που έχετε ανοίξει οικογενειακή μερίδα, ώστε να δηλωθεί το όνομα του παιδιού σας. 

Σημείωση : Ο νονός του παιδιού δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος και αναφέρεται σε εγκυκλίους της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο Πολιτικό Γάμο. Επίσης, γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους, μόνο αν ο νονός είναι Ορθόδοξος (και δεν έχει τελέσει Πολιτικό Γάμο). Δεν θα σας ζητηθεί κάποια πιστοποιητικό γάμου κλπ, αλλά ο ιερέας σε φάση απλής συζήτησης θα εκμαιεύσει την πληροφορία, ρωτώντας σας για παράδειγμα σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε.

 

Loading...
Loading...
Loading...